
"Esnaf Mutfakları Dosyası"nı açıyoruz.
Bölüm 1.
İstanbul’un Türk Mutfağının farklı yemeklerini bir arada bulacağımız bir yer olan KÖMÜR’e pazar günü yolumuz düştü. Birçok çeşidin bir arada olan bir restoran burası. Bir yanda ev yemekleri bir yandan ızgarada pişen etler derken mekanın bir köşesinde de döner bizi bekliyor.
Sürekli müşteri sirkülasyonu
var. Hizmetin hızlı olması, yemeklerin her daim hazırda bekletilmesinden olsa
gerek. Fatih’in merkezinde konumlanan KÖMÜR alışveriş yapıp, yorulup kendini
buraya atanlarla ya da hadi bu gün evden çıkalım biraz dolanıp yemek yiyelim
diyen müşterilerle döndürüyor işlerini. Bina 3 katlı. Biz oradayken 2 katı
hizmete açıktı. Ama boş yer vardı. Ayrıca kapısında vale hizmeti de var. Çünkü
acayip bir park problemi var. Yani önünden geçerken hadi yemek yiyelim
derseniz, kapısında 2 kere kornaya basıp arabanızı bırakıp hızlıca yemek yiyip
çıkabilirsiniz.
Gelelim yemeklere, lezzete,
sunuma…
Sunum söz konusu değil. Zaten
amaçları arsında göze güzel gözükmek gibi bir durumda yok. Aynı evde yer gibi
aşçılar tencereden ya da tepsiden yemeği tabağa koyuyor ve oradan da önünüze
geliyor.
Lezzetse güzeldi. Gerçi
yemekten yemeğe değişir ama buradaki yemek için km’ler aşılır mı hiç
sanmıyorum. Ev yemeği gibi düşünün
işte. Lezzetli doyurucu…
1. Etli lahana sarma: Güzel ama belli bir özelliği yok. 3*
2. Ispanak: Çok değişik pişmiş. Ispanağın tadını gerçekten
alabiliyorsun. Ama böyle hışır hışır değil. Damakta güzel bir tat bırakıyor. Ağızda
dağılıyor. 4,5*
(Çıkışta aşçının yanına uğradığımızda ISPANAĞI önce yağda
kavurduklarını daha sonra da buharda tekrar pişirdiklerini söyledi. Yağda kavurduklarını
düşünürsek o kadar da masum olmadığını düşünebiliriz.)
3. Fasulye: içinde parça etler var ama pişirme açısından
zeytinyağlı. Patates ve havuçta var. Tavsiye edilir. 3,5*
Sunuma
gelirsek yukarıdaki üç yemek tek bir tabağa konmuştu. Tadımlık gibi. Ama
birleşince bir öğünü karşılıyor. Klasik Türk mutfağı tabağı.
4. Tavuklu sarma: İnce bir yufkaya tavuk, patlıcan ve
patates koymuşlar ve bunu sarmışlar. Sonrada fırına. Yanına bulgur pilavı ve
püre ile servis ediyorlar. Tavuklu sarma biraz büyük olduğundan yanındakilere
çok dikkat edemedik. Yine de pürenin güzel oduğunu söyleyemeyiz.
5. Patlıcanlı Güveç: aslına bu tercih çok bilinçli
yapılmadı. Benim istediğim patlıcan yemeğiyle önüme gelen Patlıcan Güveç oldu.
Sonra anladık ki ben yanlış tarif etmişim. Böylelikle Patlıcan Güveci yemeye
başladım. Patlıcan ve lif gibi etler güveçte pişmiş. Etlerin pişme durumu
gerçekten ÇOK güzel yumuşak ağızda dağılıyor ama patlıcanlar fazla pişmiş. Ben biraz
daha diri olmasını seviyorum. Yemeğin adı Patlıcan Güveç ama etin tadı
patlıcanların önüne geçmiş. Yine de patlıcan yavan değildi. Tek başına
yediğimizde tadı gayet yerinde.
Sunum
kötü. Ama ev yemeği için sunumun hiç önemi yok gibi gözküyor. Bundan dolayı
sunuma hiç takılmıyoruz. 3*
6. Sütlaç: sütlacın güzelle kötü olması arasında 1 iki 2
dakika pişme süre farkı var. Kaşığı ilk batırdığımızda içinin o güzel akışkanlığı
bu sütlacın pişmesinin gayet güzel olduğunu far ediyoruz. Tadına gelirsey çok
tatlı değil. Üstünde biraz yanıklık var ama ama bu tadını bozmamış. Biz sevdik.
Bir daha gelirsek tekrar yiyeceğiz. 4*
Sunuma
gelirsek beyaz porselen kasede servis ediliyor. Boyut normal kase boyutu. Bilindik
sütlaç.
Uzun lafın kısası hazır Fatih’deyken Kömür’de Türk Mutfağını denedik. Lezzetini çok sevdik ve denemenizi öneririz...
Kömür Türk Mutfağının İkitelli'de de bir şubesi var. Biz hiç gitmedik ama bir gün gidilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder